Sambal pecal masakan yang sangat disukai arwah mak saya.Sangat kerap arwah buat sambal pecal dan saya lah yang akan tukang tumbuk di lesung batu. Mak lebih suka menggunakan lesung batu berbanding blender.
Bulan puasa tahun ini tiba tiba teringat nak buat pecal. Pecal ini bahan asasnya adalah kacang dan ada yang kata kacang ni makanan berangin. Malah tak elok untuk pesakit Gout. Saya pedulikan sebab teringat nak makan.Haha
Bahan bahan Kuah Pecal (5 orang makan)
Bahan A
Kacang Tanah 1 mangkuk kecil
Cili Kering 10 helai
Halia 1 inci
Bawang Besar (1 labu)
Cekur (1 helai)
Asam Jawa (1 sudu kecil)
Gula (3 sudu)
Garam secukup rasa
Langkah Langkah Memasak
Sanga bahan bahan A
Tumbuk atau kisar hingga halus bahan A
Masukkan gula,garam
Masukan asam jawa
Masukkan air panas sedikit demi sedikit
(jangan terlalu cair atau terlalu pekat)
Bahan bahan sayur
Tauge
Kacang panjang
Tempe/tauhu yang digoreng
timun
dan lain lain sayur yang sesuai