Skip to main content

Resepi Ayam Masak Merah

Resepi Ayam Masak Merah (1 Ekor Ayam)

Dengan izin Allah hujung tahun yang lepas saya telah mencari cari resepi di internet cara untuk memasak ayam masak merah. Setelah membuat beberapa kali saya temui resepi saya sendiri yang sesuai pada tekak saya. 

Yana ada membawa resepi ini ke tempat kerjanya dan beberapa orang kawannya memuji keenakan ayam masak merah yang saya buat.

Baru baru ini kawan Yana yang mengandung mengidam untuk makan ayam masak merah yang saya buat. Pada masa itu saya rasa agak kembang hidung juga lah kerana saya ini bukanlah tukang masak yang profesional hanya tukang masak belasah belasah je. Tanpa berlengah lagi jom kita lihat resepi ayam masak merah yang saya ubahsuai sedikit dari resepi dari internet.

Bahan Bahan 
1 ekor ayam
2 Kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
2 sudu besar sos cili
250 gram santan pekat (ambil separuh sahaja)
250ml air (agak agak sederhana pekat dan tidak terlalu cair)
1/2 ketul gula melaka

Bahan dikisar halus  

20 tangkai cili kering

10 biji bawang merah ros
5 ulas bawang putih
2cm halia


Bahan hiris

3 Biji bawang Besar
5 Ulas bawang putih
2 cm Halia

Langkah dan  Cara Memasak 

Tumis 2 Kuntum bunga lawang 1 batang kayu manis  terlebih dahulu kemudian;
Tumis bahan kisar (bawang merah ros,bawang putih dan halia)
Tumis cili yang dikisar sehingga masak (ambil masa lama lagi bagus sehingga cili betul kelihatan merah pekat) Masukkan gula melaka semasa mula mula menumis cili.
Masukkan ayam yang telah dipotong (potong 10 atau 12 bahagian)
Apabila ayam telah masak masukkan santan
Letakkan perasa garam (dan gula jika perlu kerana tadi kita dah masukkan gula melaka yang dah agak manis)
ajinamoto sedikit
Taburkan bahan hiris
Angkat masakan



Popular posts from this blog

Resepi Sambal Sotong yang mudah dimasak

Sambal Sotong siap sedia untuk dimakan Resepi Sambal Sotong sangat mudah untuk dimasak. Sambal sotong yang sedap bagi saya ialah sambal yang pekat dan manis dan sedikit pedas.  Bahan Bahan Masakan Sambal Sotong Cili Kering-15 tangkai Bawang Besar- 1 labu Asam Keping- 1 keping atau 1 sudu kecil asam jawa Bahan Bahan Perasa (garam,gula ajinamoto) Langkah Memasak Blend Cili kering yang telah dibuang biji bersama 1 labu bawang besar. Hiriskan bawang besar kemudian tumis dengan minyak. Semasa menumis masukkan 1 sudu besar gula, masak sehingga cili betul betul masak. Untuk memastikan cili masak sepenuhnya warna cili agak pekat Masukkan sotong Masak sotong 5-10 minit dengan api yang kecil.  Masukkan garam dan perisa tambahan Semasa memasak sotong sambal tak perlu letakkan air lagi kerana sotong mengeluarkan air sendiri.

Resepi Pajeri Terung

Hari ini isteri saya berhasrat memasak Pajeri Terung. Menggunakan resepi internet sahaja.   Bahan-Bahan: 1 biji terung panjang saiz sederhana  2 sudu besar minyak 1 cawan dari 1 paket santan pekat kecil  3 sudu besar rempah kari daging (bancuh dgn air suam bersama gula) 2 sudu besar kerisik Rempah tumis (kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga) Bahan untuk dikisar halus: 3 ulas bawang putih 2 ulas bawang merah 1 cm halia 1 sudu besar udang kering Cara Memasak  Potong terung belah dua  memanjang kemudian potong bahagi 2 Panaskan minyak di dalam dan tumis bahan kisar bersama rempah tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari tadi sehingga pecah minyak.  Masukkan terung, kacau beberapa ketika. Masukkan santan pekat dan kerisik. Masak sehingga kuah menjadi pekat.Perasakan dengan garam dan rasa gula secukup rasa. Masakan pajeri ini agak manis jadi lebihkan sedikit gula yer.. 

Tempat Makan Best di Port Dickson: Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy

Saya berpeluang ke salah satu tempat makan yang dikatakan best dan popular di Port Dickson. Kedai makan ini kelihatan sentiasa mempunyai pelanggan samada siang atau malam. Kedai ini dibuka seawal jam 12.00 tengahari. Hidangan utama mereka ialah Nasi Kukus Ayam Panggang. Ayam Panggang yang menjadi menu utama di sini.  Bergambar selepas menu tiba. Salah satu pandangan hadapan Kedai Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy Tempat makan yang popular yang di maksudkan adalah Cowboy Place. Kedai ini terletak di bahu jalan. Ia berada berdekatan dengan Marina Resort Port Dickson.  Selain menu utama yang saya sebut itu ,pelanggan juga boleh memesan pelbagai makanan panas ala carte.  Penilaian Saya tentang Nasi Kukus Ayam Bakar Cowboy Places.  Rasa Masakan: **** Layanan. : *** Harga : **** RM 6/Set (1/4 ayam)  Tempat : ***  Booking.com Harga nasi kukus ayam bakar yang dijual di sini amat berpàtutan dengan saiz hidangan.Cuma kuantiti nasi kukus yang