Skip to main content

Resepi Pasta Penne Carbonara Creamy

Salam ramadan semua, hari ni masak pasta  Penne Carbonara sebagai juadah berbuka anak anak. 

Resepi kali ini saya tidak menggunakan sos putih segera yang dibeli tapi hasilkan sos putih homemade sahaja.
carbonara-penny-cheese-creamy


pasta
(Resepi Untuk 3 orang makan)
Penny 1 mangkuk besar  rebus terlebih dahulu 
Letak sedikit garam dan minyak

Bahan
Tepung gandum (5 sudu makan)
Butter sebesar (3 jari)
Bawang putih (1 ulas)
Kiub ayam (separuh)
Daun beay leaf (sehelai)
Lobak Merah
Herba English (mix)
Cheddar Cheese (sekeping)
Secawan air 
Garam secukup rasa
Meat ball (5-10 biji)

Cara Memasak
Panaskan butter
masukkan bawang putih 
masukkan tepung gandum gaul gaul rata
Masukkan air
 Masukkan daun beay leaf
Masukkan Lobak merah
masukkan kiub ayam,meat ball dan dan masak hingga cukup masak
(anggaran 2-3 minit)
Masukkan penny yang telah direbus dan disejukkan.
Gaul rata dan masukkan Cheese Cheddar
Tutup api.

Popular posts from this blog

Tempat Makan Tengahari di Keramat Kuala Lumpur

Terletak di jalan AU3/14 kedai makan ini adalah salah satu tempat makan tengahari kegemaran saya di Keramat. Pelbagai menu makanan tengahari yang disediakan bercitarasakan selera  thai. Selain menu nasi campur, terdapat juga hidangan nasi ayam dan mee/bihun dan kueyteow celup yang boleh dipesan di sini. Kedai dibuka anggaran jam 10 pagi dan di tutup hingga tengah malam.

Rahsia Cara buat Rempah Kari Terbongkar

Asalamualaikum saya dapat satu resepi di Youtube Channel India tentang cara nak buat rempah kari homemade. Saya catatkan dalam blog ini sebagai rujukan sendiri.Sebenarnya tak cuba buat lagi.Hihi. Biji Ketumbar (2 Sudu Makan) Jintan Putih (2 sudu makan) Jintan Manis (1 sudu teh) Biji Sawi (1 sudu makan) Lada Hitam (1/2 sudu makan) Rempah Kunyit(1-2 sudu makan) Cili Kering  (2 helai cili kering) Daun Kari Kering(1 sudu makan) Langkah Langkah Sanga atas api semua bahan di atas sehingga naik bau (kecuali serbuk kunyit/ daun kari). Blend bahan bahan disanga dengan blender. Gaulkan semua bahan yang telah diblend bersama serbuk kunyit.

Resepi Gulai Sembilang Salai

Sembilang salai ni dibeli dari Kuala Pilah.Suami kawan sekerja isteri yang tolong belikan sebab berulang ke Kuala Pilah.  Dah berkali dah masak ,masak lemak sudah,masak berlada pun sudah kali ini saya try buat masak lemak tanpa guna rempah segera. Saya mix rempah rempah untuk jadikan rempah citarasa sendiri.Hasilnya dan dan rasanya not bad. Bahan Masakan Bahan Kisar Serbuk  Ketumbar (1 sudu besar) Serbuk Jintan manis (1 sudu teh) Serbuk jintan putih (1 sudu teh) Serbuk Garam Masala (1 sudu teh) Halia Muda (1 inci) Kunyit hidup(1 biji kecil) 1 sudu teh kunyit serbuk Serbuk cili (1 sudu kecil) Bawang Besar sederhana (sebiji) Bawang putih (2 ulas) Ikan Sembilang Salai (4 ekor) Santan Kotak Kecil Garam ,gula melaka secukup rasa  asam keping (1 keping) Buah tomato (sebiji di belah 4) Kacang Bendi (5-6 biji) Lengkuas (dititik) Langkah Memasak Kisar semua bahan kisar Tumis bahan kisar dengan 4 sudu minyak hingga pecah minyak Masukkan lengkuas Masukkan ikan salai  Masukkan s...