Ikan Singgang
Cuti
sekolah ini nampaknya saya berpeluang untuk memasak makanan tengahari .
Beberapa hari yang lepas telah ke
pasaraya untuk membeli lauk pauk di antaranya ikan tenggiri.
Resepi masakan ikan singgang ini ini sangat mudah
dan di sini saya kongsikan resepi tersebut
Bahan bahan masakan
Dua potong ikan Tenggiri/Ikan tongkol/Ikan Kembung
Lengkuas sebesar 2 ibu jari
Asam keping ( 2 -3 keping)
Seulas bawang putih (diketuk)
Sebiji bawang Besar yang dihiris nipis
Garam dan Gula
5 biji Cili
Padi (diketuk)
Cara Memasak
Panaskan air dalam kuali
Masukkan kesemua bahan bahan tersebut dimulai dengan ikan dan bahan bahan lain.
Masukkan gula,garam dan perasa ajinamoto
Panaskan air dalam kuali
Masukkan kesemua bahan bahan tersebut dimulai dengan ikan dan bahan bahan lain.
Masukkan gula,garam dan perasa ajinamoto
Lihat Video di bawah