Skip to main content

Resepi Udang Sambal Petai

sambal udang petai
Sambal Udang Petai 




Udang sambal petai sememangnya menjadi menu kegemaran saya dan isteri. 

Dengan rasa manis pedas dan rasa petai memang sangat menyelerakan.Kami menikmati sambal udang petai ini sewaktu berbuka puasa. 


Resepi Udang Sambal Petai

Bahan Bahan Masakan

Udang 1/2 kilogram
Petai 2 Papan
Cabai Kering 20 helai (diblend)
Bawang Merah kecil 5 biji (diblend)
Bawang Putih 5 Ulas (diblend)
Belacan  sepotong kecil (diblend)
Bawang Besar  sebiji (dihiris)
Gula dan garam
Minyak 4 sudu besar

Langkah Langkah Memasak 

1. Tumis hirisan bawang besar masak hingga layu
2. Masukkan cili kering dan bahan bahan  yang telah diblend
3. Masak cili kering bersama gula putih 1 sudu kecil hingga pecah minyak.
4. Masukkan udang
5. Masukkan petai dan perasa masakan
6. Angkat hidangan setelah masak.


Apa yang penting sewaktu memasak masakan berasaskan sambal ialah cili yang kita tumis hendaklah ditumis hingga betul betul masak. Kalau cara saya, saya memasak sambal agak lama dengan api yang sederhana. 

Baru baru ini saya memasak sambal agak banyak juga untuk dibuat paste sambal. Ini memudahkan kerja memasak masakan berasaskan cili termasuk memasak mee ,mihun dan lain lain lagi. 




Popular posts from this blog

Resepi Pajeri Terung

Hari ini isteri saya berhasrat memasak Pajeri Terung. Menggunakan resepi internet sahaja.   Bahan-Bahan: 1 biji terung panjang saiz sederhana  2 sudu besar minyak 1 cawan dari 1 paket santan pekat kecil  3 sudu besar rempah kari daging (bancuh dgn air suam bersama gula) 2 sudu besar kerisik Rempah tumis (kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga) Bahan untuk dikisar halus: 3 ulas bawang putih 2 ulas bawang merah 1 cm halia 1 sudu besar udang kering Cara Memasak  Potong terung belah dua  memanjang kemudian potong bahagi 2 Panaskan minyak di dalam dan tumis bahan kisar bersama rempah tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari tadi sehingga pecah minyak.  Masukkan terung, kacau beberapa ketika. Masukkan santan pekat dan kerisik. Masak sehingga kuah menjadi pekat.Perasakan dengan garam dan rasa gula secukup rasa. Masakan pajeri ini agak manis jadi lebihkan sedikit gula yer.. 

Resepi Sambal Sotong yang mudah dimasak

Sambal Sotong siap sedia untuk dimakan Resepi Sambal Sotong sangat mudah untuk dimasak. Sambal sotong yang sedap bagi saya ialah sambal yang pekat dan manis dan sedikit pedas.  Bahan Bahan Masakan Sambal Sotong Cili Kering-15 tangkai Bawang Besar- 1 labu Asam Keping- 1 keping atau 1 sudu kecil asam jawa Bahan Bahan Perasa (garam,gula ajinamoto) Langkah Memasak Blend Cili kering yang telah dibuang biji bersama 1 labu bawang besar. Hiriskan bawang besar kemudian tumis dengan minyak. Semasa menumis masukkan 1 sudu besar gula, masak sehingga cili betul betul masak. Untuk memastikan cili masak sepenuhnya warna cili agak pekat Masukkan sotong Masak sotong 5-10 minit dengan api yang kecil.  Masukkan garam dan perisa tambahan Semasa memasak sotong sambal tak perlu letakkan air lagi kerana sotong mengeluarkan air sendiri.

Rahsia Cara buat Rempah Kari Terbongkar

Asalamualaikum saya dapat satu resepi di Youtube Channel India tentang cara nak buat rempah kari homemade. Saya catatkan dalam blog ini sebagai rujukan sendiri.Sebenarnya tak cuba buat lagi.Hihi. Biji Ketumbar (2 Sudu Makan) Jintan Putih (2 sudu makan) Jintan Manis (1 sudu teh) Biji Sawi (1 sudu makan) Lada Hitam (1/2 sudu makan) Rempah Kunyit(1-2 sudu makan) Cili Kering  (2 helai cili kering) Daun Kari Kering(1 sudu makan) Langkah Langkah Sanga atas api semua bahan di atas sehingga naik bau (kecuali serbuk kunyit/ daun kari). Blend bahan bahan disanga dengan blender. Gaulkan semua bahan yang telah diblend bersama serbuk kunyit.