Skip to main content

Resepi Sup Tulang ala Kedai Tomyam






Semalam saya telah menyiapkan hidangan sup tulang untuk hidangan berbuka puasa keluarga. Resepi ini adalah resepi daripada internet dan diolah semula dengan cara saya.

Langkah pertama sebelum memasak saya rebus dahulu tulang tersebut sehingga empuk anggaran satu ke dua jam. Kalau ada periuk tekanan (pressure cooker) lagi cepat.  Bila dah empuk ketepikan. Gunakan periuk lain. Rebusan tadi untuk dibuat kuah dan stok masakan ini.

Penyediaan bahan masakan resepi sup tulang ala kedai tomyam.

Bahan Tumis
1 labu bawang besar (dihiris)
1 btg kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 ulas bawang putih (diketuk)

Bahan Bahan Lain
1inci halia diketuk
1 inci lengkuas (diketuk)
1 btg saderi (dipotong)
1 sudu kecil asam jawa
5 -6 biji cili padi (diketuk)
1 paket kiub daging sapi (masako)

3 sudu kecil serbuk sup adabi
Bawang goreng
Daun sup

Langkah Memasak

·        Tumiskan bahan tumis hingga bawang layu

·        Masukkan 5-6 senduk air rebusan tulang bersama tulang.

·        Masukkan 1 sudu kecil asam jawa adabi

Masukkan serbuk sup adabi jangan terlalu cair atau terlalu pekat.


·        Kemudian masukkan serbuk kiub daging(Saya menggunakan serbuk kiub daging Masako) (jenama Ajinamoto) lengkuas,halia,cili padi,batang saderi.

·        Rasakan garam dan gula. 
      Semasa masukkan kiub tadi dah masakan sudah rasa masin tetapi kalau perlu sekiranya tekak masih rasa hambar, tambahkan  sedikit sahaja garam .
·      
              Kemudian tambahkan sedikit gula untuk memberi  rasa seimbang masam pedas tu.
·        Jika dah menggelegak matikan api. Potong 1/2 biji buah tomato kemudian masukkan ke dalam sup tulang tadi.

      Akhir sekali perahkan 1/2 biji asam limau nipis.taburkan daun sup,taburkn sikit bawang goreng.




Popular posts from this blog

Resepi Pajeri Terung

Hari ini isteri saya berhasrat memasak Pajeri Terung. Menggunakan resepi internet sahaja.   Bahan-Bahan: 1 biji terung panjang saiz sederhana  2 sudu besar minyak 1 cawan dari 1 paket santan pekat kecil  3 sudu besar rempah kari daging (bancuh dgn air suam bersama gula) 2 sudu besar kerisik Rempah tumis (kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga) Bahan untuk dikisar halus: 3 ulas bawang putih 2 ulas bawang merah 1 cm halia 1 sudu besar udang kering Cara Memasak  Potong terung belah dua  memanjang kemudian potong bahagi 2 Panaskan minyak di dalam dan tumis bahan kisar bersama rempah tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari tadi sehingga pecah minyak.  Masukkan terung, kacau beberapa ketika. Masukkan santan pekat dan kerisik. Masak sehingga kuah menjadi pekat.Perasakan dengan garam dan rasa gula secukup rasa. Masakan pajeri ini agak manis jadi lebihkan sedikit gula yer.. 

Resepi Sambal Sotong yang mudah dimasak

Sambal Sotong siap sedia untuk dimakan Resepi Sambal Sotong sangat mudah untuk dimasak. Sambal sotong yang sedap bagi saya ialah sambal yang pekat dan manis dan sedikit pedas.  Bahan Bahan Masakan Sambal Sotong Cili Kering-15 tangkai Bawang Besar- 1 labu Asam Keping- 1 keping atau 1 sudu kecil asam jawa Bahan Bahan Perasa (garam,gula ajinamoto) Langkah Memasak Blend Cili kering yang telah dibuang biji bersama 1 labu bawang besar. Hiriskan bawang besar kemudian tumis dengan minyak. Semasa menumis masukkan 1 sudu besar gula, masak sehingga cili betul betul masak. Untuk memastikan cili masak sepenuhnya warna cili agak pekat Masukkan sotong Masak sotong 5-10 minit dengan api yang kecil.  Masukkan garam dan perisa tambahan Semasa memasak sotong sambal tak perlu letakkan air lagi kerana sotong mengeluarkan air sendiri.

Rahsia Cara buat Rempah Kari Terbongkar

Asalamualaikum saya dapat satu resepi di Youtube Channel India tentang cara nak buat rempah kari homemade. Saya catatkan dalam blog ini sebagai rujukan sendiri.Sebenarnya tak cuba buat lagi.Hihi. Biji Ketumbar (2 Sudu Makan) Jintan Putih (2 sudu makan) Jintan Manis (1 sudu teh) Biji Sawi (1 sudu makan) Lada Hitam (1/2 sudu makan) Rempah Kunyit(1-2 sudu makan) Cili Kering  (2 helai cili kering) Daun Kari Kering(1 sudu makan) Langkah Langkah Sanga atas api semua bahan di atas sehingga naik bau (kecuali serbuk kunyit/ daun kari). Blend bahan bahan disanga dengan blender. Gaulkan semua bahan yang telah diblend bersama serbuk kunyit.