Skip to main content

Resepi Sup Tulang ala Kedai Tomyam






Semalam saya telah menyiapkan hidangan sup tulang untuk hidangan berbuka puasa keluarga. Resepi ini adalah resepi daripada internet dan diolah semula dengan cara saya.

Langkah pertama sebelum memasak saya rebus dahulu tulang tersebut sehingga empuk anggaran satu ke dua jam. Kalau ada periuk tekanan (pressure cooker) lagi cepat.  Bila dah empuk ketepikan. Gunakan periuk lain. Rebusan tadi untuk dibuat kuah dan stok masakan ini.

Penyediaan bahan masakan resepi sup tulang ala kedai tomyam.

Bahan Tumis
1 labu bawang besar (dihiris)
1 btg kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 ulas bawang putih (diketuk)

Bahan Bahan Lain
1inci halia diketuk
1 inci lengkuas (diketuk)
1 btg saderi (dipotong)
1 sudu kecil asam jawa
5 -6 biji cili padi (diketuk)
1 paket kiub daging sapi (masako)

3 sudu kecil serbuk sup adabi
Bawang goreng
Daun sup

Langkah Memasak

·        Tumiskan bahan tumis hingga bawang layu

·        Masukkan 5-6 senduk air rebusan tulang bersama tulang.

·        Masukkan 1 sudu kecil asam jawa adabi

Masukkan serbuk sup adabi jangan terlalu cair atau terlalu pekat.


·        Kemudian masukkan serbuk kiub daging(Saya menggunakan serbuk kiub daging Masako) (jenama Ajinamoto) lengkuas,halia,cili padi,batang saderi.

·        Rasakan garam dan gula. 
      Semasa masukkan kiub tadi dah masakan sudah rasa masin tetapi kalau perlu sekiranya tekak masih rasa hambar, tambahkan  sedikit sahaja garam .
·      
              Kemudian tambahkan sedikit gula untuk memberi  rasa seimbang masam pedas tu.
·        Jika dah menggelegak matikan api. Potong 1/2 biji buah tomato kemudian masukkan ke dalam sup tulang tadi.

      Akhir sekali perahkan 1/2 biji asam limau nipis.taburkan daun sup,taburkn sikit bawang goreng.




Popular posts from this blog

Resepi Gulai Sembilang Salai

Sembilang salai ni dibeli dari Kuala Pilah.Suami kawan sekerja isteri yang tolong belikan sebab berulang ke Kuala Pilah.  Dah berkali dah masak ,masak lemak sudah,masak berlada pun sudah kali ini saya try buat masak lemak tanpa guna rempah segera. Saya mix rempah rempah untuk jadikan rempah citarasa sendiri.Hasilnya dan dan rasanya not bad. Bahan Masakan Bahan Kisar Serbuk  Ketumbar (1 sudu besar) Serbuk Jintan manis (1 sudu teh) Serbuk jintan putih (1 sudu teh) Serbuk Garam Masala (1 sudu teh) Halia Muda (1 inci) Kunyit hidup(1 biji kecil) 1 sudu teh kunyit serbuk Serbuk cili (1 sudu kecil) Bawang Besar sederhana (sebiji) Bawang putih (2 ulas) Ikan Sembilang Salai (4 ekor) Santan Kotak Kecil Garam ,gula melaka secukup rasa  asam keping (1 keping) Buah tomato (sebiji di belah 4) Kacang Bendi (5-6 biji) Lengkuas (dititik) Langkah Memasak Kisar semua bahan kisar Tumis bahan kisar dengan 4 sudu minyak hingga pecah minyak Masukkan lengkuas Masukkan ikan salai  Masukkan s...

Buat Seri Kaya Homemade

Buat seri kaya homemade senang tak payah beli dah. Lepas tu boleh adjust nak manis ke nak manis yang seadanya. Aku nak share la cara nak buatnya.Tak adalah susah mana.Senang sangat. Ok bahan bahannya aku ada tulis kat bawah. Bahan bahan nak buat Seri Kaya Homemade Gula 1 cawan (nak buat gula karamel) Air panas 1 cawan. Langkah 1 Masak atas api sampai keperangan tutup api. Masukkan 1 cawan air panas.Buka api semula Masak sebati dan  cair elok.tutup api.L Langkah 2. Blend 3 biji telur bersama 1 cawan gula pasir bubuh  sesudu kecil vanila essen dan sedikit garam untuk bagi rasa lemak. Langkah 3 Bancuh 200ml santan kotak bersama 3 sudu besar tepung jagung. Campur kesemua bahan di atas dan masak dengan api perlahan.. #resepiYAW

Rahsia Cara buat Rempah Kari Terbongkar

Asalamualaikum saya dapat satu resepi di Youtube Channel India tentang cara nak buat rempah kari homemade. Saya catatkan dalam blog ini sebagai rujukan sendiri.Sebenarnya tak cuba buat lagi.Hihi. Biji Ketumbar (2 Sudu Makan) Jintan Putih (2 sudu makan) Jintan Manis (1 sudu teh) Biji Sawi (1 sudu makan) Lada Hitam (1/2 sudu makan) Rempah Kunyit(1-2 sudu makan) Cili Kering  (2 helai cili kering) Daun Kari Kering(1 sudu makan) Langkah Langkah Sanga atas api semua bahan di atas sehingga naik bau (kecuali serbuk kunyit/ daun kari). Blend bahan bahan disanga dengan blender. Gaulkan semua bahan yang telah diblend bersama serbuk kunyit.