Hari ini isteri saya berhasrat memasak Pajeri Terung. Menggunakan resepi internet sahaja.
Bahan-Bahan:
- 1 biji terung panjang saiz sederhana
- 2 sudu besar minyak
- 1 cawan dari 1 paket santan pekat kecil
- 3 sudu besar rempah kari daging (bancuh dgn air suam bersama gula)
- 2 sudu besar kerisik
- Rempah tumis (kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga)
- Bahan untuk dikisar halus:
- 3 ulas bawang putih
- 2 ulas bawang merah
- 1 cm halia
- 1 sudu besar udang kering
Cara Memasak
- Potong terung belah dua memanjang kemudian potong bahagi 2
- Panaskan minyak di dalam dan tumis bahan kisar bersama rempah tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari tadi sehingga pecah minyak.
- Masukkan terung, kacau beberapa ketika. Masukkan santan pekat dan kerisik. Masak sehingga kuah menjadi pekat.Perasakan dengan garam dan rasa gula secukup rasa.
- Masakan pajeri ini agak manis jadi lebihkan sedikit gula yer..