Keenakan Rendang Tok Perak memang tidak dapat dinafikan terutama dinikmati bersama ketupat nasi dan lemang semasa Hari Raya. Setelah mencuba beberapa kali akhirnya percubaan saya agak berjaya. Apatah lagi menu ini saya pernah masak semasa sambutan rumah terbuka dan mendapat pujian dari kawan kawan.
Resepi Rendang Tok
1 kilo daging batang pinang
Bahan Bahan Kisar
1 camca jintan manis
1 camca jintan putih
Biji Ketumbar 1 sudu kecil
Buah Keras 2 biji
Halia sebesar ibu jari
Bawang Merah kecil 6 biji
Bawang putih 4 ulas
lengkuas sebesar ibu jari
Cili Kering (10 helai)
Lada Hitam (1 sudu kecil)
Serai 6-8 ulas
Bahan Tumis
Kulit kayu manis (2 batang)
bunga lawang
Bahan Bahan Lain
Gula Merah 3 sudu
Gula Melaka separuh dari sebatang
kerisik 2 peket kecil
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Kisar bahan bahan kisar tadi
2. Gaul bahan bahan kisar dengan 1 kilo daging
dan perap (1 malam lagi baik)
3. Tumis bahan bahan kisar tadi bersama bunga lawang dan kayu manis
sehingga keluar minyak
4. Masukkan daging yang telah di perap ke dalam kuali
5. Masukkan santan
6. Masukkan Gula Merah
7. Masak hingga betul kering
8. Masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa
Rendang Tok |
1 kilo daging batang pinang
Bahan Bahan Kisar
1 camca jintan manis
1 camca jintan putih
Biji Ketumbar 1 sudu kecil
Buah Keras 2 biji
Halia sebesar ibu jari
Bawang Merah kecil 6 biji
Bawang putih 4 ulas
lengkuas sebesar ibu jari
Cili Kering (10 helai)
Lada Hitam (1 sudu kecil)
Serai 6-8 ulas
Bahan Tumis
Kulit kayu manis (2 batang)
bunga lawang
Bahan Bahan Lain
Gula Merah 3 sudu
Gula Melaka separuh dari sebatang
kerisik 2 peket kecil
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Kisar bahan bahan kisar tadi
2. Gaul bahan bahan kisar dengan 1 kilo daging
dan perap (1 malam lagi baik)
3. Tumis bahan bahan kisar tadi bersama bunga lawang dan kayu manis
sehingga keluar minyak
4. Masukkan daging yang telah di perap ke dalam kuali
5. Masukkan santan
6. Masukkan Gula Merah
7. Masak hingga betul kering
8. Masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa