Skip to main content

Jom makan Lipan yang enak di makan

Ini ialah sebahagian koleksi makanan yang pernah aku rasa semasa di pedalaman Sarawak. Nama tempat ini ialah Kampung Penibong terletak di daerah Daro. Masyarakat di sini 100 peratus  Islam dan berbangsa Melanau.

Ada satu spesis hidupan di sini yang biasa menjadi makanan penduduknya. Jika di tengok paras rupanya sekali imbas tak ubah macam lipan. Kalau tak percaya cuba try test tengok gambar kat bawah ni.

Ada tak macam lipan?.Macam sama kan?. Memang spesis ni macam lipan.Cuba tengok gambar yang lain pulak.
Ini ialah hasil kutipan yang dari hasil pencarian beberapa orang budak budak sekolah di kampung Penibong.

Budak budak ini mencari  Mang yang di beri namanya,  di dalam busut busut . Busut ini ialah sarang mang yang berada di kawasan yang di naiki air laut semasa air pasang.
Selepas budak budak ni mendapat beberapa ekor mang ,  kami pun membawa pulang ke rumah untuk di makan. Aku pun pelik juga dengan rupa parasnya , bila kawan aku ustaz Hadi kata boleh di makan. 
Apa yang kami buat ialah cuma merebus sahaja.tak masak apa apa resepi pun. 
Selepas di rebus kami  pun meratah dan mencicah mang ni  dengan sambal kicap.
Aku tanya lagi dengan  ustaz yang ajak aku makan mang ni, boleh ke makan mang ni,  macam pelik je aku tengok aku menyoalnya. Ustaz cakap boleh. Tak ada masaalah. Dia kata halal.

Bila aku dah cuba makan , rasa mang ni lebih kurang rasa isi ketam juga lah. Sedap juga. Hehehe

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Sambal Sotong yang mudah dimasak

Sambal Sotong siap sedia untuk dimakan Resepi Sambal Sotong sangat mudah untuk dimasak. Sambal sotong yang sedap bagi saya ialah sambal yang pekat dan manis dan sedikit pedas.  Bahan Bahan Masakan Sambal Sotong Cili Kering-15 tangkai Bawang Besar- 1 labu Asam Keping- 1 keping atau 1 sudu kecil asam jawa Bahan Bahan Perasa (garam,gula ajinamoto) Langkah Memasak Blend Cili kering yang telah dibuang biji bersama 1 labu bawang besar. Hiriskan bawang besar kemudian tumis dengan minyak. Semasa menumis masukkan 1 sudu besar gula, masak sehingga cili betul betul masak. Untuk memastikan cili masak sepenuhnya warna cili agak pekat Masukkan sotong Masak sotong 5-10 minit dengan api yang kecil.  Masukkan garam dan perisa tambahan Semasa memasak sotong sambal tak perlu letakkan air lagi kerana sotong mengeluarkan air sendiri.

Resepi Pajeri Terung

Hari ini isteri saya berhasrat memasak Pajeri Terung. Menggunakan resepi internet sahaja.   Bahan-Bahan: 1 biji terung panjang saiz sederhana  2 sudu besar minyak 1 cawan dari 1 paket santan pekat kecil  3 sudu besar rempah kari daging (bancuh dgn air suam bersama gula) 2 sudu besar kerisik Rempah tumis (kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga) Bahan untuk dikisar halus: 3 ulas bawang putih 2 ulas bawang merah 1 cm halia 1 sudu besar udang kering Cara Memasak  Potong terung belah dua  memanjang kemudian potong bahagi 2 Panaskan minyak di dalam dan tumis bahan kisar bersama rempah tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari tadi sehingga pecah minyak.  Masukkan terung, kacau beberapa ketika. Masukkan santan pekat dan kerisik. Masak sehingga kuah menjadi pekat.Perasakan dengan garam dan rasa gula secukup rasa. Masakan pajeri ini agak manis jadi lebihkan sedikit gula yer.. 

Tempat Makan Best di Port Dickson: Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy

Saya berpeluang ke salah satu tempat makan yang dikatakan best dan popular di Port Dickson. Kedai makan ini kelihatan sentiasa mempunyai pelanggan samada siang atau malam. Kedai ini dibuka seawal jam 12.00 tengahari. Hidangan utama mereka ialah Nasi Kukus Ayam Panggang. Ayam Panggang yang menjadi menu utama di sini.  Bergambar selepas menu tiba. Salah satu pandangan hadapan Kedai Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy Tempat makan yang popular yang di maksudkan adalah Cowboy Place. Kedai ini terletak di bahu jalan. Ia berada berdekatan dengan Marina Resort Port Dickson.  Selain menu utama yang saya sebut itu ,pelanggan juga boleh memesan pelbagai makanan panas ala carte.  Penilaian Saya tentang Nasi Kukus Ayam Bakar Cowboy Places.  Rasa Masakan: **** Layanan. : *** Harga : **** RM 6/Set (1/4 ayam)  Tempat : ***  Booking.com Harga nasi kukus ayam bakar yang dijual di sini amat berpàtutan dengan saiz hidangan.Cuma kuantiti nasi kukus yang