Skip to main content

Singgah makan di warung mentarang bakar Sekinchan

Akhirnya hasrat hati mahu merasai keenakan mentarang bakar tercapai semasa pulang ke kampung cuti sekolah bulan Jun lepas. Walaupun Sekinchan adalah kampung halaman saya tetapi sebenarnya itulah kali pertama saya merasa mentarang bakar.

Kami singgah di salah satu warung menjual mentarang yang terdapat di pinggir jalan di antara Sekinchan ke Sungai Besar. Layanan yang diberi  oleh tuan punya warung sangat baik. Berkali kali dia meminta maaf kerana kelewatan menyiapkan mentarang bakar tersebut.



Selain daripada menu mentarang bakar di kedai tersebut juga ada menyediakan menu menu lain seperti mentarang goreng tepung, mee goreng, nasi goreng mentarang. Selain memesan mentarang bakar kami juga memesan Mee goreng dan mentarang celup tepung

Harga mentarang goreng tepung dan mentarang bakar ini dikira 
berdasarkan harga sekilo iaitu RM18.00. 

Harga mentarang goreng tepung dan mentarang bakar ini dikira berdasarkan harga sekilo iaitu RM18.00. Jadi janganlah terkejut bil makan yang kami bayar di warung tersebut hampir mencecah RM 50. 

Antara menu yang terdapat di warung ini

1.     Mentarang Bakar
2.     Mentarang Celup Tepung
3.     Nasi Goreng Mentarang
4.     Masakan Ala Carte


Popular posts from this blog

Resepi Gulai Sembilang Salai

Sembilang salai ni dibeli dari Kuala Pilah.Suami kawan sekerja isteri yang tolong belikan sebab berulang ke Kuala Pilah.  Dah berkali dah masak ,masak lemak sudah,masak berlada pun sudah kali ini saya try buat masak lemak tanpa guna rempah segera. Saya mix rempah rempah untuk jadikan rempah citarasa sendiri.Hasilnya dan dan rasanya not bad. Bahan Masakan Bahan Kisar Serbuk  Ketumbar (1 sudu besar) Serbuk Jintan manis (1 sudu teh) Serbuk jintan putih (1 sudu teh) Serbuk Garam Masala (1 sudu teh) Halia Muda (1 inci) Kunyit hidup(1 biji kecil) 1 sudu teh kunyit serbuk Serbuk cili (1 sudu kecil) Bawang Besar sederhana (sebiji) Bawang putih (2 ulas) Ikan Sembilang Salai (4 ekor) Santan Kotak Kecil Garam ,gula melaka secukup rasa  asam keping (1 keping) Buah tomato (sebiji di belah 4) Kacang Bendi (5-6 biji) Lengkuas (dititik) Langkah Memasak Kisar semua bahan kisar Tumis bahan kisar dengan 4 sudu minyak hingga pecah minyak Masukkan lengkuas Masukkan ikan salai  Masukkan s...

Buat Seri Kaya Homemade

Buat seri kaya homemade senang tak payah beli dah. Lepas tu boleh adjust nak manis ke nak manis yang seadanya. Aku nak share la cara nak buatnya.Tak adalah susah mana.Senang sangat. Ok bahan bahannya aku ada tulis kat bawah. Bahan bahan nak buat Seri Kaya Homemade Gula 1 cawan (nak buat gula karamel) Air panas 1 cawan. Langkah 1 Masak atas api sampai keperangan tutup api. Masukkan 1 cawan air panas.Buka api semula Masak sebati dan  cair elok.tutup api.L Langkah 2. Blend 3 biji telur bersama 1 cawan gula pasir bubuh  sesudu kecil vanila essen dan sedikit garam untuk bagi rasa lemak. Langkah 3 Bancuh 200ml santan kotak bersama 3 sudu besar tepung jagung. Campur kesemua bahan di atas dan masak dengan api perlahan.. #resepiYAW

Tempat Makan Best di Port Dickson: Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy

Saya berpeluang ke salah satu tempat makan yang dikatakan best dan popular di Port Dickson. Kedai makan ini kelihatan sentiasa mempunyai pelanggan samada siang atau malam. Kedai ini dibuka seawal jam 12.00 tengahari. Hidangan utama mereka ialah Nasi Kukus Ayam Panggang. Ayam Panggang yang menjadi menu utama di sini.  Bergambar selepas menu tiba. Salah satu pandangan hadapan Kedai Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy Tempat makan yang popular yang di maksudkan adalah Cowboy Place. Kedai ini terletak di bahu jalan. Ia berada berdekatan dengan Marina Resort Port Dickson.  Selain menu utama yang saya sebut itu ,pelanggan juga boleh memesan pelbagai makanan panas ala carte.  Penilaian Saya tentang Nasi Kukus Ayam Bakar Cowboy Places.  Rasa Masakan: **** Layanan. : *** Harga : **** RM 6/Set (1/4 ayam)  Tempat : ***  Booking.com Harga nasi kukus ayam bakar yang dijual di sini amat berpàtutan dengan saiz hidangan....