Resepi Ayam Masak
Merah (1 Ekor Ayam)
Dengan izin Allah hujung tahun
yang lepas saya telah mencari cari resepi di internet cara untuk memasak ayam
masak merah. Setelah membuat beberapa kali saya temui resepi saya sendiri yang
sesuai pada tekak saya.
Yana ada membawa resepi ini ke tempat kerjanya
dan beberapa orang kawannya memuji keenakan ayam masak merah yang saya buat.
Baru baru ini kawan Yana yang mengandung mengidam untuk makan ayam masak merah yang saya buat. Pada masa
itu saya rasa agak kembang hidung juga lah kerana saya ini bukanlah tukang
masak yang profesional hanya tukang masak belasah belasah je. Tanpa berlengah lagi jom
kita lihat resepi ayam masak merah yang saya ubahsuai sedikit dari resepi dari
internet.
Bahan Bahan
1 ekor ayam
2 Kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
2 sudu besar sos cili
250 gram santan pekat (ambil
separuh sahaja)
250ml air (agak agak sederhana
pekat dan tidak terlalu cair)
1/2 ketul gula melaka
Bahan dikisar halus
20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah ros
5 ulas bawang putih
2cm halia
Bahan hiris
3 Biji bawang Besar
5 Ulas bawang putih
2 cm Halia
Langkah dan Cara Memasak
Tumis 2 Kuntum bunga lawang 1 batang kayu manis terlebih dahulu kemudian;
Tumis bahan kisar (bawang merah
ros,bawang putih dan halia)
Tumis cili yang dikisar sehingga
masak (ambil masa lama lagi bagus sehingga cili betul kelihatan merah pekat)
Masukkan gula melaka semasa mula mula menumis cili.
Masukkan ayam yang telah dipotong
(potong 10 atau 12 bahagian)
Apabila ayam telah masak masukkan
santan
Letakkan perasa garam (dan gula
jika perlu kerana tadi kita dah masukkan gula melaka yang dah agak manis)
ajinamoto sedikit
Taburkan bahan hiris
Angkat masakan