Skip to main content

Cara Cara Mudah buat Pekasam

Cara Cara Mudah Buat Ikan Pekasam 

Ikan Pekasam adalah hidangan lauk yang sedap dan menyelerakan. Ia sangat popular terutamanya di bahagian utara negara kita. 

Bagi yang minat makan ikan pekasam, sebenarnya nak buat ikan pekasam ni tidak lah rumit dan susah. Sebenarnya cara membuatnya senang sahaja. 





Bahan Bahan
1.  Ikan. 
Biasanya orang buat pekasam menggunakan ikan sungai dan ikan sawah.Kalau nak buat menggunakan ikan laut pun boleh. Sebelum nak membuat ikan pekasam pastikan ikan telah dibersihkan dengan sebersih bersihnya. Perut ikan mesti cuci sampai bersih. Ini untuk mengelakkan ikan mudah di hurungi lalat. 

2. Garam.(garam kasar@ halus pun boleh)
Sukatan garam ini biasa orang buat, sekilo ikan bersamaan seratus gram garam.
3. Beras. 
Beras ni disanga terlebih dahulu  (goreng tanpa guna minyak). Dah siap disanga tumbuk beras sampai sederhana lumat. Buat la banyak banyak sebab nanti nak gaul dengan ikan itu nanti.  
4. Asam keping. 
Ada jugak orang yang tak letak asam jawa @asam keping ni. Sebabnya beras yang kita letak pada  ikan itu sebenarnya pun sudah memasamkan ikan melalui kaedah penapaian.Tapi sebaiknya letaklah sebab resepi mak aku ajar macam tu. Hehehe. 



Langkah Penyediaan.

1.Setelah ikan siap dibersihkan, ,masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gram garam. Masuk dalam bekas. tutup bekas tu.Simpan dalam peti ais semalaman, 

2. Kemudian ambil beras yang sudah di sanga dan tumbuk tu. Gaul dengan ikan yang sudah disimpan tadi. Lagi banyak beras lagi nampak menarik. Sebabnya nanti bila di goreng, beras ni la akan jadi serbuk pekasam tu. Tinggalkan sedikit beras untuk dituang di atas ikan yang telah siap disusun nanti. 

3. Cari bekas yang bertutup sangat rapat. Susun ikan tadi ke dalam bekas,Setiap susunan ikan tadi letakkan asam keping 1-2 keping.

4. Masukkan air garam yang telah dimasak di atas api sederhana.  Selepas sejuk air garam tu masukkan ke dalam bekas ikan tadi sehingga kesemua ikan tadi terendam.

5. Tuang beras lebihan yang telah ditumbuk tadi  ke dalam bekas ikan. 

6. Akhir sekali tutup bekas dengan rapat. Letak plastik kat bawah penutup tu supaya betul betul ketat.


Seminggu lepas tu cuba la masak ikan pekasam tadi.

Popular posts from this blog

Resepi Gulai Sembilang Salai

Sembilang salai ni dibeli dari Kuala Pilah.Suami kawan sekerja isteri yang tolong belikan sebab berulang ke Kuala Pilah.  Dah berkali dah masak ,masak lemak sudah,masak berlada pun sudah kali ini saya try buat masak lemak tanpa guna rempah segera. Saya mix rempah rempah untuk jadikan rempah citarasa sendiri.Hasilnya dan dan rasanya not bad. Bahan Masakan Bahan Kisar Serbuk  Ketumbar (1 sudu besar) Serbuk Jintan manis (1 sudu teh) Serbuk jintan putih (1 sudu teh) Serbuk Garam Masala (1 sudu teh) Halia Muda (1 inci) Kunyit hidup(1 biji kecil) 1 sudu teh kunyit serbuk Serbuk cili (1 sudu kecil) Bawang Besar sederhana (sebiji) Bawang putih (2 ulas) Ikan Sembilang Salai (4 ekor) Santan Kotak Kecil Garam ,gula melaka secukup rasa  asam keping (1 keping) Buah tomato (sebiji di belah 4) Kacang Bendi (5-6 biji) Lengkuas (dititik) Langkah Memasak Kisar semua bahan kisar Tumis bahan kisar dengan 4 sudu minyak hingga pecah minyak Masukkan lengkuas Masukkan ikan salai  Masukkan s...

Buat Seri Kaya Homemade

Buat seri kaya homemade senang tak payah beli dah. Lepas tu boleh adjust nak manis ke nak manis yang seadanya. Aku nak share la cara nak buatnya.Tak adalah susah mana.Senang sangat. Ok bahan bahannya aku ada tulis kat bawah. Bahan bahan nak buat Seri Kaya Homemade Gula 1 cawan (nak buat gula karamel) Air panas 1 cawan. Langkah 1 Masak atas api sampai keperangan tutup api. Masukkan 1 cawan air panas.Buka api semula Masak sebati dan  cair elok.tutup api.L Langkah 2. Blend 3 biji telur bersama 1 cawan gula pasir bubuh  sesudu kecil vanila essen dan sedikit garam untuk bagi rasa lemak. Langkah 3 Bancuh 200ml santan kotak bersama 3 sudu besar tepung jagung. Campur kesemua bahan di atas dan masak dengan api perlahan.. #resepiYAW

Tempat Makan Best di Port Dickson: Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy

Saya berpeluang ke salah satu tempat makan yang dikatakan best dan popular di Port Dickson. Kedai makan ini kelihatan sentiasa mempunyai pelanggan samada siang atau malam. Kedai ini dibuka seawal jam 12.00 tengahari. Hidangan utama mereka ialah Nasi Kukus Ayam Panggang. Ayam Panggang yang menjadi menu utama di sini.  Bergambar selepas menu tiba. Salah satu pandangan hadapan Kedai Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy Tempat makan yang popular yang di maksudkan adalah Cowboy Place. Kedai ini terletak di bahu jalan. Ia berada berdekatan dengan Marina Resort Port Dickson.  Selain menu utama yang saya sebut itu ,pelanggan juga boleh memesan pelbagai makanan panas ala carte.  Penilaian Saya tentang Nasi Kukus Ayam Bakar Cowboy Places.  Rasa Masakan: **** Layanan. : *** Harga : **** RM 6/Set (1/4 ayam)  Tempat : ***  Booking.com Harga nasi kukus ayam bakar yang dijual di sini amat berpàtutan dengan saiz hidangan....