![]() |
Sambal Udang Petai |
Udang sambal petai sememangnya menjadi menu kegemaran saya dan isteri.
Dengan rasa manis pedas dan rasa petai memang sangat menyelerakan.Kami menikmati sambal udang petai ini sewaktu berbuka puasa.
Resepi Udang Sambal Petai
Bahan Bahan Masakan
Udang 1/2 kilogram
Petai 2 Papan
Cabai Kering 20 helai (diblend)
Bawang Merah kecil 5 biji (diblend)
Bawang Putih 5 Ulas (diblend)
Belacan sepotong kecil (diblend)
Bawang Besar sebiji (dihiris)
Gula dan garam
Minyak 4 sudu besar
Langkah Langkah Memasak
1. Tumis hirisan bawang besar masak hingga layu
2. Masukkan cili kering dan bahan bahan yang telah diblend
3. Masak cili kering bersama gula putih 1 sudu kecil hingga pecah minyak.
4. Masukkan udang
5. Masukkan petai dan perasa masakan
6. Angkat hidangan setelah masak.
Apa yang penting sewaktu memasak masakan berasaskan sambal ialah cili yang kita tumis hendaklah ditumis hingga betul betul masak. Kalau cara saya, saya memasak sambal agak lama dengan api yang sederhana.
Baru baru ini saya memasak sambal agak banyak juga untuk dibuat paste sambal. Ini memudahkan kerja memasak masakan berasaskan cili termasuk memasak mee ,mihun dan lain lain lagi.