Skip to main content

Kebaikan dan Kelebihan Bawa Bekal Makanan Semasa Perjalanan

Membawa bekal makanan semasa perjalanan jauh banyak kelebihan
dengan pelbagai juadah makanan,keseronokan makan bersama membuatkan
hubungan kekeluargaan bertambah erat. 
                            



Kebaikan dan kelebihan bawa bekal makanan semasa Perjalanan jauh: 
  • Menjimatkan perbelanjaan untuk makanan.
  • Memupuk sikap bekerjasama di antara ahli keluarga.
  • Merapatkan hubungan kekeluargaan.
  • Aktiviti yang menyeronokkan seolah olah pergi berkelah.

Itulah 4 kebaikan yang saya dapati daripada membawa bekal makanan ini.

PENGALAMAN MEMBAWA BEKAL SEMASA PERJALANAN JAUH.


Kira kira 4 tahun yang lalu (2011) keluarga kami bersama adik beradik ipar duai  mengiringi adik ipar  (Itah )ke Unisza (Universiti Sultan Zainal Abidin) di Gong Badak Kuala Terengganu sempena  majlis konvokesyennya.

Untuk ke sana sudah tentu banyak juga kos kos yang perlu disediakan. Antaranya sudah tentu kos minyak ,penginapan, tol hinggalah ke makanan perlu diperuntukkan untuk perjalanan jauh sebegini.





Kak Ngah mencadangkan kami membawa bekal makanan dan bahan makanan mentah kerana kami juga menyewa sebuah rumah penginapan di sana. Rumah rehat itu mempunyai peralatan dapur yang lengkap untuk memasak.


Berpose sebelum makan, selepas itu bergegas kerana kehujanan. 



Anggaran kos untuk makanan jika dibeli di R&R untuk  9 orang dewasa dan 2 orang kanak kanak tentu sangat membebankan terutamanya harga  makanan di R&R yang biasanya agak mahal berbanding di tempat lain.

Anggaran makan dan minum

Makanan dan minuman  = 
RM 8 (1 orang) x 9(orang)= RM 72

RM 72 tersebut diperuntukkan hanya untuk satu kali makan. Itu belum lagi dikira lagi dengan kos makan malam dan kos makanan ringan.

Malam sebelum ke Terengganu kami sekeluarga telah diberi tanggungjawab masing masing. Keluarga aku menyediakan udang masak sambal dan nasi putih.

Keluarga Kak Ngah dan Abang Nuar  pula di pertanggungjawabkan untuk membuat lauk ayam goreng berempah.

Mak pulak masak daging kicap, ikan pekasam  ,ikan masin, ulam ulaman dan sambal belacan. 

Selain itu mak juga memasak nasi satu periuk kecil dan membawa beras 5kg untuk dimasak di rumah rehat tersebut.

Dengan makanan yang kami bawa tu, rupa-rupanya kami boleh makan sehingga 3 kali, termasuklah boleh dimakan lagi untuk sarapan keesokan pagi sebelum ke konvokesyen.



Persiapan sebelum makan
Darwisy seronok......

gambar konvo Itah...siapakah mamat di belakang tu?

Popular posts from this blog

Resepi Sambal Sotong yang mudah dimasak

Sambal Sotong siap sedia untuk dimakan Resepi Sambal Sotong sangat mudah untuk dimasak. Sambal sotong yang sedap bagi saya ialah sambal yang pekat dan manis dan sedikit pedas.  Bahan Bahan Masakan Sambal Sotong Cili Kering-15 tangkai Bawang Besar- 1 labu Asam Keping- 1 keping atau 1 sudu kecil asam jawa Bahan Bahan Perasa (garam,gula ajinamoto) Langkah Memasak Blend Cili kering yang telah dibuang biji bersama 1 labu bawang besar. Hiriskan bawang besar kemudian tumis dengan minyak. Semasa menumis masukkan 1 sudu besar gula, masak sehingga cili betul betul masak. Untuk memastikan cili masak sepenuhnya warna cili agak pekat Masukkan sotong Masak sotong 5-10 minit dengan api yang kecil.  Masukkan garam dan perisa tambahan Semasa memasak sotong sambal tak perlu letakkan air lagi kerana sotong mengeluarkan air sendiri.

Resepi Pajeri Terung

Hari ini isteri saya berhasrat memasak Pajeri Terung. Menggunakan resepi internet sahaja.   Bahan-Bahan: 1 biji terung panjang saiz sederhana  2 sudu besar minyak 1 cawan dari 1 paket santan pekat kecil  3 sudu besar rempah kari daging (bancuh dgn air suam bersama gula) 2 sudu besar kerisik Rempah tumis (kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga) Bahan untuk dikisar halus: 3 ulas bawang putih 2 ulas bawang merah 1 cm halia 1 sudu besar udang kering Cara Memasak  Potong terung belah dua  memanjang kemudian potong bahagi 2 Panaskan minyak di dalam dan tumis bahan kisar bersama rempah tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari tadi sehingga pecah minyak.  Masukkan terung, kacau beberapa ketika. Masukkan santan pekat dan kerisik. Masak sehingga kuah menjadi pekat.Perasakan dengan garam dan rasa gula secukup rasa. Masakan pajeri ini agak manis jadi lebihkan sedikit gula yer.. 

Tempat Makan Best di Port Dickson: Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy

Saya berpeluang ke salah satu tempat makan yang dikatakan best dan popular di Port Dickson. Kedai makan ini kelihatan sentiasa mempunyai pelanggan samada siang atau malam. Kedai ini dibuka seawal jam 12.00 tengahari. Hidangan utama mereka ialah Nasi Kukus Ayam Panggang. Ayam Panggang yang menjadi menu utama di sini.  Bergambar selepas menu tiba. Salah satu pandangan hadapan Kedai Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy Tempat makan yang popular yang di maksudkan adalah Cowboy Place. Kedai ini terletak di bahu jalan. Ia berada berdekatan dengan Marina Resort Port Dickson.  Selain menu utama yang saya sebut itu ,pelanggan juga boleh memesan pelbagai makanan panas ala carte.  Penilaian Saya tentang Nasi Kukus Ayam Bakar Cowboy Places.  Rasa Masakan: **** Layanan. : *** Harga : **** RM 6/Set (1/4 ayam)  Tempat : ***  Booking.com Harga nasi kukus ayam bakar yang dijual di sini amat berpàtutan dengan saiz hidangan.Cuma kuantiti nasi kukus yang