Skip to main content

Resepi Ikan Tongkol Masak Gulai Kari Mudah

ikan tongkol masak kari

Ikan tongkol atau di pantai timur memanggilnya ikan aye adalah ikan yang mempunyai isi yang padat dan keras. Biasanya ikan ini dimasak gulai kari ,Masak lemak kuning, Masak sambal pedas, Masak Singgang atau digoreng sahaja. 

Ikan tongkol masak kari adalah antara masakan kegemaran saya. Resepi masakan gulai ikan tongkol ini sangat mudah. Jom kita lihat bagaimana cara memasak masakan ini. 


Bahan Bahan Resepi Ikan Tongkol Masak Gulai Kari

1.  Ikan tongkol  yang telah dipotong kepada 4 bahagian
2. 1 peket kecil santan (250gm)
3. 3 sudu rempah kari ikan yang telah dibancuh dengan air masak.
4.  Lengkuas
5.  Asam Keping
6.  Gula, garam dan ainamoto secukup rasa

Cara Cara Masakan 



  • Rebus ikan tongkol dalam periuk berasingan bersama beberapa keping asam keping.Kemudian toskan ikan tersebut.
  • Tumis sebiji bawang besar,dan 4 ulas bawang putih dan 1/2 biji tomato yang di potong halus sehingga layu.
  • Tumis bancuhan kari dan letakkan 4-5 helai daun kari  sehingga pecah minyak kemudian masukkan 500ml air.
  • Masukkan seinci lengkuas yang telah dititik.
  • Masukkan  1 sudu asam jawa adabi
  • Masukkan santan
  • Masukkan ketulan ikan tongkol yang telah ditos 
  • Masak ikan dan campuran bahan bahan tadi di atas api yang kecil.
  • Masukkan gula,garam dan serbuk perasa secukup rasa, 
  • Akhir sekali tutup api setelah dimasak dengan api yang kecil anggaran masa 15-20 minit

Popular posts from this blog

Resepi Gulai Sembilang Salai

Sembilang salai ni dibeli dari Kuala Pilah.Suami kawan sekerja isteri yang tolong belikan sebab berulang ke Kuala Pilah.  Dah berkali dah masak ,masak lemak sudah,masak berlada pun sudah kali ini saya try buat masak lemak tanpa guna rempah segera. Saya mix rempah rempah untuk jadikan rempah citarasa sendiri.Hasilnya dan dan rasanya not bad. Bahan Masakan Bahan Kisar Serbuk  Ketumbar (1 sudu besar) Serbuk Jintan manis (1 sudu teh) Serbuk jintan putih (1 sudu teh) Serbuk Garam Masala (1 sudu teh) Halia Muda (1 inci) Kunyit hidup(1 biji kecil) 1 sudu teh kunyit serbuk Serbuk cili (1 sudu kecil) Bawang Besar sederhana (sebiji) Bawang putih (2 ulas) Ikan Sembilang Salai (4 ekor) Santan Kotak Kecil Garam ,gula melaka secukup rasa  asam keping (1 keping) Buah tomato (sebiji di belah 4) Kacang Bendi (5-6 biji) Lengkuas (dititik) Langkah Memasak Kisar semua bahan kisar Tumis bahan kisar dengan 4 sudu minyak hingga pecah minyak Masukkan lengkuas Masukkan ikan salai  Masukkan s...

Buat Seri Kaya Homemade

Buat seri kaya homemade senang tak payah beli dah. Lepas tu boleh adjust nak manis ke nak manis yang seadanya. Aku nak share la cara nak buatnya.Tak adalah susah mana.Senang sangat. Ok bahan bahannya aku ada tulis kat bawah. Bahan bahan nak buat Seri Kaya Homemade Gula 1 cawan (nak buat gula karamel) Air panas 1 cawan. Langkah 1 Masak atas api sampai keperangan tutup api. Masukkan 1 cawan air panas.Buka api semula Masak sebati dan  cair elok.tutup api.L Langkah 2. Blend 3 biji telur bersama 1 cawan gula pasir bubuh  sesudu kecil vanila essen dan sedikit garam untuk bagi rasa lemak. Langkah 3 Bancuh 200ml santan kotak bersama 3 sudu besar tepung jagung. Campur kesemua bahan di atas dan masak dengan api perlahan.. #resepiYAW

Resepi Sambal Sotong yang mudah dimasak

Sambal Sotong siap sedia untuk dimakan Resepi Sambal Sotong sangat mudah untuk dimasak. Sambal sotong yang sedap bagi saya ialah sambal yang pekat dan manis dan sedikit pedas.  Bahan Bahan Masakan Sambal Sotong Cili Kering-15 tangkai Bawang Besar- 1 labu Asam Keping- 1 keping atau 1 sudu kecil asam jawa Bahan Bahan Perasa (garam,gula ajinamoto) Langkah Memasak Blend Cili kering yang telah dibuang biji bersama 1 labu bawang besar. Hiriskan bawang besar kemudian tumis dengan minyak. Semasa menumis masukkan 1 sudu besar gula, masak sehingga cili betul betul masak. Untuk memastikan cili masak sepenuhnya warna cili agak pekat Masukkan sotong Masak sotong 5-10 minit dengan api yang kecil.  Masukkan garam dan perisa tambahan Semasa memasak sotong sambal tak perlu letakkan air lagi kerana sotong mengeluarkan air sendiri.